سه شنبه ۱۸ دی ۰۳

دهكده نياوران همواره به دليل آب و هواي خوب و نزديكي به كوه‌هاي البرز مورد توجه قرار داشته است و در دوران قاجار هم شاهان قاجاري به آن توجه ويژه‌اي نشان مي‌دادند. در سال ۱۲۲۹ شمسي ناصرالدين شاه قاجار،‌ دستور ساخت عمارت صاحبقرانيه را صادر كرد. در زمان ناصرالدين شاه، هر ۳۰ سال يك قرن به حساب مي‌آمد و كاخ صاحبقرانيه به اين دليل اين نام را به خود ديد كه در سي و يكمين سال سلطنت ناصرالدين شاه تاسيس شد و ناصرالدين شاه به افتخار آنكه بيش از ۳۰ سال حكومت كرده بود به خود لقب صاحبقران و به اين كاخ نام عمارت صاحبقرانيه را اطلاق نمود. 

saheb-gharanieh-palace

يكي از كاخ هاي كه درون مجموعه تاريخي نياوران جاي گرفته است كاخ صاحبقرانيه مي باشد هر چند به ظاهر نماي زيبايي ندارد اما با وارد شدن به اين كاخ مي توانيد معماري و ظرافت شرقي را در آن بيابيد. نگاره هايي كه درون اين عمارت قرار گرفته است با تزئينات معماري ايراني تركيب بي نظيري را به وجود آورده اند. پدر ناصرالدين شاه در قلعه محمديه كه كاخ ييلاقي آن به شمار مي رفت در گذشت. ناصرالدين شاه بعد از مرگ پدرش ديگر به آن كاخ نرفت چرا كه يادآور پدرش براي او بود. در آن زمان رئيس تشريفات خود را فراخواند و به او دستور داد كه از اطراف تهران ديدن نمايد و بهترين جاي آن را كه از آب و هوايي خنك برخوردار است بيابد بنابراين بعد از تحقيق و جستجو در سال 1267 هجري قمري كاخ صاحبقرانيه را احداث نمودند.

در زمان گذشته هر قرن 80 سال بود و زماني كه ناصرالدين شاه به سي امين سال سلطنت خود رسيده بود خود را صاحب قرآن ناميد به همين علت نام اين كاخ را صاحبقرانيه ناميدند. در وسط كاخ تالار آيينه اي قرار داشت كه يكي از پنجره هاي آن به طرف جنوب تهران گشوده مي شود و پنجره اي ديگر رو به كوه هاي البرز باز مي شود، به طور كلي مي توان گفت كه كاخ صاحبقرانيه از دو قسمت تشكيل شده است، يك كاخ بزرگ و حرمسرا و اندرون آن، قسمت ديگر كاخ بزرگ از تالار آيينه و چند اتاق تشكيل شده است.

كوشك احمد شاهي

در مجموعه نياوران مي توان كاخ ديگري را ديد كه به كوشك احمد شاهي معروف است، اين عمارت را در كنار كاخ صاحبقرانيه ساخته اند اين كوشك حدود 100 سال از ساختش مي گذرد و به عنوان استحراتگاه ييلاقي احمد شاه قاجار مورد استفاده قرار گرفته بود كه حدود 800 متر وسعت دارد. اين عمارت زا دو طبقه تشكيل شده و سقف آن را به صورت شيرواني و با معماري اصيل اروپايي و تلفيقي از معماري ايراني ساخته اند. يكي از ويژگي هايي كه بناي كوشك احمد شاهي را از ديگر بناها متمايز مي كند نماي آجرين آن و تزئينات سرتاسري است كه بر روي نماي بيروني ساختمان به كار برده اند.

آجرهاي آن را با طرح هاي نقش دار در كنار هم ديگر با رنگ نخودي قرار داده اند. زمان حكومت محمد رضا شاه اين عمارت به عنوان محل كار و زندگي آن شناخته مي شد به همين علت ساختمان را مرمت نمودند. در طبقه همكف كوشك احمد شاهي يك حوض از سنگ مرمر ساخته شده و در وسط ساختمان مي باشد و يك سرسرا تشكيل شده است. در اطراف آن 6 اتاق و دو راهرو وجود دارد، اشيا و لوازم داخل كوشك احمد شاهي از جنس نقره، چوب، برنز، عاج و. مي باشد همچنين مي توان هديه هاي مختلفي را روساي كشور ها به شاه تقديم نموده اند، تابلو ها، مدال ها، فسيل هاي انواع حيوانات، سنگ كره ماه به رضا شاه پهلوي هديه داه شده است و. را در آن مشاهده نمود. هنگامي كه بخواهيد از اين بناي تاريخي ديدن نماييد مي توانيد بليط اتوبوس تهران را تهيه نماييد و راهي سفر شويد.

https://catcourses.ucmerced.edu/eportfolios/11587/palaces_of_Tehran

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.