سه شنبه ۱۸ دی ۰۳

عرفي حمام جشن آباد

اين حمام در روستاي جشن آباد از توابع شهرستان درگز قرار دارد و تاريخ ساخت آن مربوط به دوران قاجار مي شود كه توسط فردي به نام حاج حيدر حيدري ساخته شده است. بعد از چند سالي اهالي روستا با همكاري هم تصميم به خريد اين حمام مي كنند و آن را از صاحب اصلي خريداري كردند. بعد از آن، اين حمام به عنوان يكي از مكان هاي وقفي مورد استفاده قرار گرفت و استفاده از آن براي كليه افراد آزاد شد. اين بنا در ليست آثار تاريخي ملي ثبت شده است.

معماري حمام جشن آباد

اين حمام مانند كليه حمام هاي ايراني و سنتي از اركان مختلفي تشكيل شده است كه هر يك از آنها عمل خاصي را انجام مي دهند. حمام هاي سنتي به لحاظ تنوع فضايي معمولاً شامل خلوت، شاه نشين، صحن، دستشويي، خزينه، تون يا گرمخانه بوده و هريك از اين فضاها به وسيلۀ راهرو و هشتي از يكديگر جدا مي شدند، تا دما و رطوبت هر فضا نسبت به فضاي مجاور تنظيم شود. هريك از فضاهاي مرتبط داراي عملكردي خاصي بوده كه افراد با قرارگيري در آنها و التزام به نوع خاصي از رفتارها، در آييني جمعي شريك مي شده اند.

ورودي اين حمام كه در قسمت شمالي آن قرار دارد داراي سردري زيباست كه از طاق هاي هلالي تشكيل شده است. پس از ورودي چند پله به چشم مي خورد كه به صورت خميده ساخته شده اند و افراد را به سمت بينه هدايت مي كند. بينه حمام شامل فضايي مدور با غرفه هاي بزرگ و كوچك و طاقي هلالي، گنبد بزرگ مركزي با نورگير مياني و حوض دايره اي شكل در وسط آن مي شود و به وسيله راهروئي كه در قسمت غربي  واقع شده است، به گرمخانه راه دارد. ساختمان گرم خانه از تركيب سه غرفه بزرگ، يك غرفه كوچك، خزينه آب و با پوشش زيباي گنبدي و نورگيري مياني تشكيل شده است. براي ساختن اين حمام از مصالحي مانند آجر، ساروج، آهك و سنگ استفاده كرده اند. اين حمام از نوع حمام هاي زير زميني است.

براي سفر به درگز مي توانيد اتوبوس را به عنوان وسيله نقليه انتخاب كنيد و بليط اتوبوس درگز را نيز از مستر بليط در كمترين زمان و با امنيت بالاي پرداخت، خريداري كنيد.

 

https://mrbilit.com/mag/jashnabad-bath/

 

 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.